Wszyscy lubimy sałatki warzywne. Nie tylko świetnie smakują, ale stanowią bomby witaminowe. W dodatku poszczególne warzywa mają swoje ciekawe historie. Nie zdajemy sobie z tego sprawy, chrupiąc na co dzień marchewkę czy seler.
Sałatę zajadali już starożytni Egipcjanie
W Egipcie sałatę podawano zwierzętom jako paszę. Pierwsze wzmianki o sałacie pochodzą sprzed 4500 lat przed naszą erą. Z Egiptu sałata trafiła do Grecji i do Rzymu, potem do Chin. Uprawa sałaty w Europie stałą się popularna w XVI wieku.
Marchew zwyczajną uprawia się od ok. 5000 lat
Starożytni Grecy i Rzymianie, Germanie i Słowianie znali marchew zwyczajną (Daucus carota). Powstała ona spontanicznie z mieszańca, w basenie Morza Śródziemnego. Cenimy ją tak bardzo ze względu na karoten, czyli pomarańczowy barwnik, będący prowitaminą A. Marchew zawiera także witaminę B i C.
Selery porastały nadmorskie tereny
Na wybrzeżach morskich Europy, w Azji, w północnej i południowej Afryce, w Ameryce Południowej – wszędzie tam rosły dziko selery. W Europie zaczęto je uprawiać w XVIII wieku. Nie tylko dolna część selerów jest wykorzystywana w kuchni, także liście stanowią świetną przyprawę do zup.
Może warto założyć warzywniak i pielęgnować warzywa oraz historię?
Założenie małego warzywniaka w części ogrodu – to naprawdę świetny pomysł. Zwłaszcza kiedy robimy to razem z dziećmi, które w ten sposób uczą się wiele o roślinach. Mają lekcję biologii we własnym ogrodzie. A my mamy świeże warzywa, które możemy podać na wiele sposobów.
Wcale nie musimy rezygnować z ogrodowej elegancji. Wystarczy pomysłowo zagospodarować fragment ogrodu. Stworzyć podział na część użytkową i tę elegancką, trochę salonową, którą udekorują na przykład piękne meble ogrodowe Gardenspace.
Warto też wspomnieć, że uprawa warzyw jest możliwa również w oranżeriach, czyli tak zwanych ogrodach zimowych, o nich możecie poczytać tu